Un investigador en temps de crisi. Xavier Fàbregas vist per Joaquim Molas. Monòleg transcrit per Santiago Fontdevila i Joan-Anton Benach
Metadata
Show full item record
Estudis escènics: quaderns de l'Institut del Teatre. 1989, Núm. 30
Document typeArticle
Abstract
A manera de pòrtic, el catedràtic Joaquim Molas descriu la trajectòria d’en Xavier Fàbregas i analitza les arrels familiars i culturals del personatge així com la seva evolució, tant en el terreny de la crítica com en el de la historiografia i la investigació.
El «monòleg» del professor Molas constitueix un testimoni esclaridor sobre les preocupacions i interessos intel·lectuals d’en Xavier Fàbregas. El procés que aquest experimentà —des d’unes rígides posicions ideològiques, clarament lukacsianes, fins a la seva fascinació per l’antropologia cultural— pot apreciar-se en l'exposició d’en Molas gràcies a una síntesi sobre la dimensió de l’obra de Fàbregas. En el present treball s’inclou, endemés, una valoració precisa de les aportacions més notables de l’investigador ;">el seu estudi, per exemple, sobre Frederic Soler— i un judici raonat sobre les diferents disciplines a les quals Fabregas hi aplicà una dedicació constant i infatigable. To start with, professor Joaquim Molas describes Xavier Fabregas trajectory and analyzes his family and cultural routes as well as his evolution, not only in regard to his critics, but also to his work as historiographer and investigator.
Professor Molas monologue constitutes an elucidating testimony about the intellectual interests and concerns of Xavier Fàbregas. The process he experimented from his rigid ideological position, clearly lukacsanian, to his fascination for cultural anthropology can be understood through professor Molas exposition, thanks to a synthesis about the dimension of his work. This report also includes an exact evaluation of the most outstanding contributions of the investigator —for example, his study about Frederic Soler— and a reasoned judgement about the different disciplines Fàbregas constantly dedicated his efforts. A modo de pórtico, el catedrático Joaquim Molas describe la trayectoria de Xavier Fàbregas y analiza las raíces familiares y culturales del personaje así como su evolución, tanto en el terreno de la crítica como en el de la historiografía y la investigación.
El «monólogo» del profesor Molas constituye un testimonio esclarecedor sobre las preocupaciones e intereses intelectuales de Xavier Fàbregas. El proceso que este experimentó — desde unas rígidas posiciones ideológicas, claramente lukacsianas, hasta su fascinación por la antropología cultural— puede apreciarse en la exposición de Molas gracias a una síntesis sobre la dimensión de la obra de Fàbregas. En el presente trabajo se incluye, además, una valoración precisa de las aportaciones más notables del investigador —su estudio, por ejemplo, sobre Frederic Soler— y un juicio razonado sobre las distintas disciplinas a que Fàbregas aplicó una dedicación constante e infatigable.
Access conditionsOpen Access
ISSN2385-362X
,
0212-3819
Collections
- 1989: Núm.: 30 [20]